Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

Μύθοι,ιστορίες...Πραγματικότητα...


1)Το εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή αλλιώς της Παναγίας της Οξυλιθιώτισσας (όπως λέει ο παπάς, εγώ δεν την ξέρω έτσι) χτίστηκε πριν πολλά χρόνια! Γύρω στο 13ο-14ο αιώνα Λένε…
Πως την βρήκαν πάνω σε ένα κοτσικά, στο μέρος όπου σήμερα είναι η εκκλησία. Μερικές μέρες αργότερα ήρθαν από ένα άλλο χωριό τις Πετριές και ζήτησαν την εικόνα γιατί την είχαν βρει στο χωριό τους και εξαφανίστηκε από εκεί. Μετά από λίγο καιρό η εικόνα βρέθηκε πάλι στο ίδιο σημείο. Οι κάτοικοι και των δύο χωριών θεώρησαν ότι πρέπει να της χτίσουν εκκλησία εκεί.




2)Ο κοτσικάς που βρέθηκε πάνω η εικόνα της Παναγίας υπάρχει ακόμα. Λένε πως κάποτε κάποιος που τον είχε δει έτσι παλιό και ξερό είπε να τον πάρει να τον κάψει σπίτι του… Τον πήρε λοιπόν στα χέρια και ξεκίνησε… Τον άφησε στο σπίτι του και ενώ σηκώθηκε κανονικά, τα χέρια του είχαν μείνει έτσι όπως τον κουβαλούσε… Έτσι τον γύρισε κοντά στην εκκλησία.

Μετά από αρκετά χρόνια και ενώ αυτός ο κοτσικάς ήταν από χρόνια ξερός… φύτρωσαν από μόνοι τους τρεις νέοι κοτσικάδες ακριβώς στα θεμέλια της εκκλησίας… Ενώ στη γύρο περιοχή δεν υπάρχουν τέτοια δέντρα…





3)Η εικόνα της Παναγίας είναι παλιά και πια πολύτιμη… Φυλάσσετε όλο το χρόνο και την βγάζουν μόνο την ημέρα της Παναγίας!!!




4)Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει και ο χώρος που γίνεται η πανήγυρη… όπου για οποιαδήποτε αλλαγή χρειάζεται άδεια από την ευφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων.





5)Ακόμα μέσα στην εκκλησία οι τοιχογραφίες δεν έχουν μάτια ή και ολόκληρο το πρόσωπο… οι Τούρκοι πίστευαν πως βγάζοντας τα οι Άγιοι δεν θα έβλεπαν όσα γίνονται και δεν θα προστάτευαν τους Χριστιανούς…




6)Τέλος το πανηγύρι δεν έχει σταματήσει ποτέ. Στην κατοχή όπου δεν υπήρχε κρέας έκαναν φαγητό με μελιτζάνες και πατάτες. Το ίδιο φαγητό φτιάχνουν και σήμερα την παραμονή της Παναγίας.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

very nice! hahahahaha

Hfaistiwnas είπε...

Καταπληκτικό Ειρήνη!!!
Πολύ καλή έρευνα!!!
Δεν ήξερα ότι οι Τούρκοι έβγαζαν το κεφάλι και τα μάτια... πρώτη φορά το ακούω.. :)

Maria είπε...

Γειααααααααααααα
Πολύ ωραία ανάρτηση κ να φανταστείς ορισμένα από αυτά δεν τα ήξερα ουτε κ εγώ.
ΥΓ Δεν θα έρθω στο πανυγήρι, γί'αυτό περιμένω και άλλες φωτογραφίες!
ΦΙΛΑΚΙΑ

Artanis είπε...

Καλημέρα Ειρηνάκι μου...

Maria είπε...

Sorry, δεν ειμαι γαιδουρα, αλλά τώρα το είδα. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ πάρα πολύ για τις εθχές σου κ εύχομαι κ εσύ να αποκτήσεις ό,τι επιθυμείς!
Πολλές ευχές, ΦΙΛΑΚΙΑ

ειρηνη είπε...

@small cap stock thanks!

@Hfaistiwna kamia ereuna! Isws kapoia na min einai kai swsta! Oti iksera egrapsa! Nai einai arketes oi ekklisies pou oi Agioi den exoun matia kai proswpo! Ekei den exete tetoies ekklisies?

@Maria den 8a exei alles fwto! Nomiza pws eixa kai pws trabagan alloi alla telika den exw! Mono entupwseis mporw na grapsw!!

@Artanis kalimera glukia mou!

@Maria mou egw eimai i gaidoura! Pou den peira oyte ena til alla ginotan xamos edw! Den prolabaina tpt!! Efuges esu?

Hfaistiwnas είπε...

Όχι δεν έχουμε, ή τουλάχιστον εγώ δεν έχω δει καμία.. γι' αυτό μου 'ρχεται περίεργο!!! :) Καλησπέρα!

"ζαχαρούλα.." είπε...

απίστευτο ταξίδι... σε ευχαριστώ!!!!

φιλάκια!

Gianni είπε...

Ωραίο ποστ. Και η διήγηση...

ειρηνη είπε...

@ Hfaistiwna καλημέρα!!! Έλα τότε όποτε θέλεις στην Κύμη να σε ξεναγύσω στις εκκλησίες... και όχι μόνο ;)

@"ζαχαρούλα.." τι κάνεις γλυκιά μου? Εγώ σε ευχαριστώ που πέρασες...!

@Gianni καλώς όρισες! Σε ευχαριστώ!